Please activate JavaScript! — Or click here for the SiteMap.

OUD HOUT

Van 28 april tot en met 30 juni is Museum ’t Oude Slot in Veldhoven een expositie met een bijzondere archeologische achtergrond.

t slot veldhovenMaar liefst 64 kunstenaars bewijzen eer aan oud hout, hout dat is opgegraven op de plek waar waar Huysackers; de nieuwste kern in de wijk Zilverackers wordt gebouwd. Omdat de gemeente niet al het hout kon bewaren, stelde ze het ter beschikking onder voorwaarde dat er een kunstwerk van gemaakt werd. Op die oproep kwamen ruim 60 kunstenaars af, uit Veldhoven, maar ook (ver) daarbuiten.

Het hout waarop de kunstenaars hun creativiteit loslieten is afkomstig van ruim veertig waterputten uit de IJzertijd, Romeinse tijd en de Middeleeuwen (ongeveer 800 voor Christus tot 1200 na Christus). Verschillende creatieve geesten lieten zich inspireren door de tijd waaruit het door hen gebruikte hout komt of door het thema water. Het resultaat is heel verschillend. Zo is bij sommige kunstwerken het hout nog heel herkenbaar, bij andere minder. Ook zijn er verschillende andere (natuurlijke) materialen gebruikt zoals glas, steen, ijzer en keramiek. Bij het eindresultaat zijn waternimfen, relieken, sieraden, een drinkbeker, keukenmessen en een waterput.

Mijn inzending:

Stad Femke Zeijen Leenders 2019

Mijn interessegebied is de mens en zijn belevingswereld (condition humaine). Het zichtbaar maken van gevoel en wat zich in ons brein afspeelt. een fascinerende wereld!

Hout is een voor mij onbekend materiaal. Gezien mijn interessegebied was het dan ook een hele uitdaging om het hout in een idee om te zetten. Vele plannen zijn de revue gepasseerd. Uiteindelijk heb ik de belevingswereld letterlijk genomen en een wereld geschapen van hout en keramiek. Een synthese van verleden en heden.

Om de wereld te realiseren heb ik vele objecten gemaakt van keramiek. Deze zijn vormelijk begonnen met het hout als inspiratie en langzaam een eigen leven gaan leiden als een product van deze moderne tijd, gebaseerd op ons verleden.

© Femke Zeijen | 2019